וואלה! אוכל
ראשי חדשות ספורט סלבס אחר
אוכל כשר: סלט עוף קר
27/6/2011 8:20
מאת: נועם דקרס וואלה!
אם חם מדי לעמוד ולבשל, השף נועם דקרס מציע מתכון כשר לסלט עוף קר ומרענן שעושה שימוש בשאריות העוף שלכם

כשהטמפרטורות בחוץ עולות, ממש לא מתחשק לעמוד שעות מעל הסירים במטבח. אם כבר נגזר עלינו לבשל, אולי כדאי לקצר את זמני הבישול בסירים על הכיריים ולנצל נכון את מה שבדרך כלל ייחשב שאריות או אפילו ייזרק מיד עם תום הבישול.

הרבה משפחות יאכלו סוג מסוים של מרק עוף במהלך השבוע או בערב שבת והמרכיב המרכזי במרק יהיה עוף על חלקיו. אמנם גרונות תמיד יהיו זולים יותר, אבל כדאי להשקיע מעט יותר ולבקש מהקצב עוף שלם, מחולק לרבעים וללא העור. אם תעשו זאת, תוכלו ליהנות מהעוף גם לאחר תום הבישול. אין צורך לבחור עוף בגודל מסוים או בגיל מסוים. גם אין צורך לשמור על יחס מיוחד בין כמות העוף, כמות הירקות וכמות המים. כל אחד או אחת יכינו את המרק האהוב עליהם, העיקר לא לזרוק את העוף בסוף הבישול. אגב, אפשר גם להשתמש בגרונות למתכון זה, אבל הם יצריכו מעט יותר עבודה בהפרדת הבשר.

סלט עוף הוא מתכון פשוט, לא יומרני, שמנצל נכון את שאריות הבישול של מנה אחרת מצד אחד ואת המצרכים המצויים בדרך כלל בכל מזווה מצד שני. מעבר לכך, יותר נחמד לטפל במנה קרה מאשר במנה חמה במזג אוויר הנוכחי.
המתכון מצריך מרכיבים שנמצאים בדרך כלל במרק עוף או מצרכים זמינים בבית. ישנם גם מצרכים טריים, והם חייבים להיות טריים מאד ומהאיכות הגבוהה ביותר, כרגיל. את העוף רצוי לפרק מהעצמות כשהוא עדיין חמים, אם נפרק אותו כשהוא קר מהמקרר, הוא יהיה כבר מוצק יותר והג'לטין הטבעי בבשר יתגבש כבר, דבר המקשה על הפרדת הבשר מהעצמות. יש להקפיד שאין סחוסים או עצמות בבשר לאחר הפירוק.

הסלט מתובל במיץ לימון ושמן זית שהם קלילים ורעננים יותר. אפשר להחליף את מיץ הלימון בחומץ בלסמי איכותי, אבל יש להפחית במינון לכדי שליש. אין במתכון מרכיבים כגון מיונז או חרדל כיוון שהם נותנים נופך כבד יותר. כיוון שהעוף הוא בעל טעם עדין, הוא בעצם משמש כבסיס למנה ואפשר לגוון ולהשתמש בעוד סוגי ירקות או עשבי תיבול, או להחליף ולשנות טעמים.

הסלט יכול לשמש כמרכיב מרכזי בכריך ואפשר פשוט לדחוס אותו ללחמנייה או פיתה. הוא יכול לשמש גם כמרכיב מרכזי בארוחת צהריים קלה או כמפלט מהיר למנה מרכזית קרה בכל ארוחה.


לכל המדורים של אוכל כשר

סלט עוף קר
סלט עוף קר. אם נותר לכם עוף ממרק או מעוף צלוי (צילום: דנה מאירזון)

חומרים ל-4-6 מנות:
בשר מעוף שלם מבושל, מופרד מהעצמות והסחוסים ומפורק לחתיכות קטנות
2-3 גבעולי סלרי
2-3 מלפפונים חמוצים מאיכות טובה, רצוי ביתיים
2 כפות צלפים כבושים
1 פלפל אדום קטן וטרי מאד
2-3 כפות פטרוזיליה קצוצה
1 כף עלי נענע קצוצים
1 בצל ירוק חתוך לטבעות, כולל החלק הלבן
מיץ מלימון אחד גדול
¼ כוס שמן זית מאיכות מעולה
אם רוצים – פלפל חריף טרי לפי הטעם
מלח


אופן ההכנה:
1. מסירים את עלי הסלרי ואת הקצה התחתון של הגבעול כך שיישאר גבעול ירוק ונקי. אפשר ורצוי להשאיר את הענפים הדקים יותר שבקצותיהם ולקצוץ גם אותם. חותכים לפרוסות רוחב דקות מאוד. את הפלפל יש לחתוך לקוביות קטנות.

2. את המלפפונים החמוצים חותכים לקוביות קטנות. אם נוזל הכבישה של הצלפים חזק מאד בטעמים, אפשר לשטוף אותם במעט מים קרים ומסננים היטב.

3. מניחים את העוף המפורק בקערה שתכיל את כל המרכיבים בנוחות. מוסיפים סלרי, פלפל אדום, מלפפון חמוץ, צלפים שלמים ופלפל חריף קצוץ (למי שאוהב). מערבבים. אפשר להוסיף ולשנות כמויות לפי הטעם.

4. מוסיפים פטרוזיליה, נענע, בצל ירוק, מיץ לימון, שמן זית ומלח ומערבבים היטב. טועמים ומתקנים תיבול לפי הטעם.

5. אפשר לאחסן במקרר גם למחר, אבל יש לבדוק את התיבול לאחר האחסון ולתקן אותו.

6. אפשר להוסיף גם חיטה מבושלת לסלט, היא נותנת לו נפח ועוד טעמים. אפשר גם להוסיף בורגול בכל עובי שרוצים, אורז מבושל קר או קוסקוס. אם מוסיפים, צריך לתקן את התיבול עם עוד מיץ לימון, שמן זית ומלח.

| |